Nieuws item

Benut uitdagingen in de investeringsmarkt

Investeerders en beleggers hebben te maken met verschillende ontwikkelingen, die elkaar snel opvolgen. Van inflatie en hogere eisen rondom verduurzaming van vastgoed tot het voorstel voor de regulering van de middenhuur. “Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze uitdagingen en ze te benutten”, zegt Paul Stienen, Senior Taxateur. “Zeker de aangescherpte regelgeving rondom energielabels en de verduurzaming van vastgoed, zie ik als een positieve ontwikkeling. Vanuit mijn expertise bekijk ik samen met investeerders hoe zij dit soort uitdagingen kunnen benutten.”

Inzicht in je werkelijke rendement 

“Beleggers die investeren in woningen hebben aan de ene kant te maken met een stijgende rente en een daling van de marktwaarde. En aan de andere kant met maatregelen vanuit de overheid op het gebied van onder meer verhuur van vastgoed”, legt Paul uit. “Denk aan de herziening van box 3, die met name impact heeft op kleine particuliere beleggers. Ook beleggers die investeren in bedrijfspanden, kantoren en winkels merken de effecten van de hoge te  betalen hypotheekrente voor beleggingsobjecten, die inmiddels op zo’n 5% uitkomt. Met uitschieters van boven de 5%. Aan de hand van taxaties geven we beleggers inzicht in de invloed van deze ontwikkelingen op hun rendement. En adviseren we hoe zij daarmee om kunnen gaan.”

Investeren in duurzaamheid loont

“We besteden in onze taxaties veel aandacht aan de verduurzaming van vastgoed. Sinds begin 2023 is minimaal energielabel C verplicht voor kantoorpanden groter dan 100 m². Mede hierdoor investeren beleggers minder vaak in oudere, niet-energiezuinige panden. De huurders kijken steeds meer naar de totale gebruikskosten. Zo zijn huurders met een pand met energielabel C meestal meer servicekosten kwijt dan met een pand dat energielabel A+ heeft.” 

“Een kantoorpand groter dan 100 m² met energielabel D kan een investeerder niet verhuren. In de waardering van dit object bereken ik de waarde van het object in deze huidige situatie. Ook betrek ik de investeringen die nodig zijn om het pand te verduurzamen, om het energielabel te verhogen naar minimaal label C. Denk aan investeringen in betere isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp of zonneboiler. Vervolgens bereken ik welke huurprijs en marktwaarde bij de nieuwe situatie horen. Investeren in de verduurzaming van uw vastgoed loont, want het kan zorgen voor een verhoging van de vastgoedwaarde. In het geval van woningen stimuleert de aangekondigde aanpassing van het woningwaardestelsel (WWS) de verduurzaming. Hierover leest u meer in dit artikel. Daarnaast verlaagt u de energielasten, versterkt u het imago van het object en zorgt u dat deze toekomst- en klimaatbestendig is. Dit is noodzakelijk, zeker als we kijken naar de aankomende verduurzamingsregels voor de periode 2022-2035 uit dit document van de NVM.”

Financiers stimuleren verduurzaming

“Verduurzaming brengt ook andere voordelen met zich mee. Zo bieden verschillende financiers rentekorting bij het verduurzamen van uw object. En niet-duurzame objecten worden door veel banken niet meer gefinancierd. Daarnaast hebben verschillende banken acties rondom het leasen van zonnepanelen. Een mooi voorbeeld is het bedrijf Rhenus op bedrijventerrein Ekkersrijt, dat gebruikmaakt van zo’n leasevorm. Op het dak van het distributiecentrum van dit bedrijf werden zo’n 16.800 zonnepanelen geplaatst, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 4,5 miljoen kilowattuur aan duurzame stroom. Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en daarmee lagere bedrijfskosten. Dat resulteert direct in een hogere waarde.”

Stappen vooruit

“Bij Plus Taxaties stimuleren we onze klanten om stappen vooruit te zetten. Dat doen we onder meer door het goede voorbeeld te geven. Zo werken we zoveel mogelijk digitaal, blijven we onze kennis rondom duurzaamheid verbreden en rijd ik in een elektrische auto. Ook collega’s rijden zoveel mogelijk elektrisch. Daarnaast stimuleren we klanten om te investeren in de verduurzaming van hun objecten. Het drijft mij om naast het uitvoeren van taxaties, beleggers te ondersteunen bij de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen. En hen met duurzaam en passend advies een sterkere positie te geven in de markt.”

Wilt u meer informatie of direct een taxatie aanvragen? Financiers als Domivest, RNHB en Mogelijk gingen u voor. Neem contact op met Paul Stienen door te mailen naar paul.stienen@plus-taxaties.nl of bel naar 06 48 31 47 95.